Norge

Valg: taler og argumenter i det gamle Roma, lærdom?

Det er stortingsvalg! Vi kaster et blitt tilbake i historien – om politikk og ting å lære.

Marcus Porcius Cato (234 f.Kr. – 149 f.Kr) var en kjent taler og politiker med klare meninger. Uansett hva saken gjaldt, fremmed han et viktige, sentrale spørsmål som var aktuelt i tiden. Han sa til hver sak, dette (oversatt): For øvrig er det min mening at Karthago (rivaliserende by) bør ødelegges.

Kunne vi tenke oss noe liknende i «valgkampen» til «vårt» Storting? En person som rakrygget – og ikke opportunistisk, ute for å sanke stemmer – fast kunne stå fram med dette – eller liknende krav:

 • Politikere og ledere bak invasjonen i Afghanistan må stilles til ansvar!
 • Stans sult-katastrofen i Jemen!
 • Fordøm Israel for brudd på menneskerettigheter i Palestina!
 • Full støtte til klimaet, endre livsstil alt annet er forræderi!

Neppe. Og skulle vi ønske et slikt overveiende krav: Kanskje det siste, fra MDG (De grønne)?

Muslimer stemmer glemmer solidaritet, velger sekterisme?

Noen muslimer som skal stemme, har spurt partiene med dette innholdet: – Hvilket parti kan sikre oss muslimer mest penger og støtte fra den norske staten? Pinlig! Og valget de ender på er dette: Kristelig Folkeparti (KrF)! I blindhet. At der kan de være sikret penger til egne koranskoler, kunne bruke niqab i barnehager, få sende barna sine til koranskoler i utlandet og skille kjønn i moskeene. De velger seg selv som sekt.

Et initiativ kalt «Muslimer Stemmer» står bak dette, visstnok utgått fra Islam-nett, men sammen med ti andre moskeer og muslimske organisasjoner.

Skammelig, ynkelig. De opptrer med lukket sinn for verden, med fokus på seg selv. Vil stemmer for et parti og politikere som er de fremste støttespillere og venner for Staten Israel: hoved-motstandere til palestinerne. Disse som har okkupert Jerusalem, fordrevet palestinerne og tatt palestinernes land! Og stemmer på dem – for å tjene penger og velvilje fra dem?

Kristelig folkeparti og Staten Israel

 • Kristelig folkeparti – alltid en høy profil i støtten til Israel. (Store Norske Leksikon)
 • Kristelig Folkeparti og Israel: «Dype vennskapsbånd.» (KrF: Israel, 70 år.)
 • Kristelig folkeparti: «De to mest «israelvennlige» partiene, KrF og Frp støtter prinsippet om å flytte Norges ambassade til Jerusalem. (Aftenposten)
 • Kristelig folkeparti har leder for «Israels Venner» på Stortinget. (MIFF)

 
Israel – okkupasjon og bombing i Jerusalem og Gaza.


Gruppeleder i Krf og andre medlemmer eller venner av Krf i israelsk uniform med støttearbeid for den israelske hæren i staten Israel etter et israelsk angrep på Gaza.

Palestinsk ønske om støtte

Mens jeg skriver dette, kommer det inn en e-post fra Atallah Hanna, gresk-ortodoks erkebiskop i Jerusalem – kristen palestinsk patriot, med dette budskap:

Konklusjon

Da blir spørsmålet for muslimer: Være solidariske med det undertrykte palestinske folket? Eller stemme på de som er delaktig i den uretten, Kristelig folkeparti. For selv å tjene penger og for egne fordeler ved det. Som en annen sekt.

Det blir valg å vurdere.

Trond Ali Linstad

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop