Norge

”Israels mann” hos utenriksminister Støre

Han er ?Vår mann i Palestina?, ifølge Nathan Thrall, en amerikansk/israelsk journalist. Mannen var gjest hos Støre. Navnet hans er Salam Fayyad, og han er statsminister for de ?palestinske myndighetene?.


?Vår mann i Palestina?, står det altså, sett fra et pro-israelsk ståsted. Han leder også de palestinske sikkerhetsstyrkene. Men er det en mulig kombinasjon? Ja, det er det faktisk, i dag!

En oppgave for Salam Fayyad er å undertrykke den palestinske motstanden. Hans mål er å ?sikre? Israel. Når Israel føler ?trygghet?, tror han, vil de tillate en palestinsk stat! På de gjenværende områdene av Palestina.

Han lukker øynene for at israelske myndigheter stadig ekspanderer i landet. De bygger, og utvider bosettinger, de tar over mere jord. Og ?sikkerhet? ligger ikke til grunn, slik Salam Fayyad synes å tro, men den tanke at Palestina ? hele Palestina ? egentlig er ?israelsk? mark. Og hva kan stanse dem? Det kan bare palestinsk, og internasjonal, motstand.

Salam Fayyad lar de ture fram. I dette underlegger han seg Israel. I 2009 hadde palestinske og israelske styrker sammen, mer enn tusen felles aksjoner, rettet mot palestinske militante. De har eliminert palestinske motstandsgrupper. Og sammen på det nærmeste stengt alle Hamas sine sosiale og finansielle institusjoner på den okkuperte Vestbredden.

Ifølge den siste årsrapporten fra Shin Bet, Israels hemmelige politi, ?har felles aktiviteter fra det israelske og palestinske sikkerhetsapparat, redusert palestinske angrep mot Israel på Vestbredden og i Øst-Jerusalem til det laveste antall siden 2000.? Mike Herzog, tidligere stabssjef for Israels forsvarminister, sier situasjonen er ?utmerket?. Ikke rart at Salam Fayyad med medspillere, mottar millioner i dollar fra USA!

Salam Fayyad med sin politikk, er med å splitte det palestinske samfunn. Palestinere flest ser motstand mot Israel som en nasjonal oppgave. En konflikt mellom Fatah og Hamas, blir til Fayyads fordel.

USA og Israel tjener også på det. Den peruanske diplomaten de Soto, tidligere utsending for FN, har skrevet om volden mellom de to, Hamas og Fatah, at denne kunne vært unngått, om ikke USA hadde motsatt seg forsoning.

Nå har Salam Fayyad vært gjest hos Støre. Og utenriksministeren støtter ham! Men det er gal vei å gå. Det fremmer ikke fred i regionen. (Kilde: The New York Review of Books, 14. oktober 2010.)

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop