Israel

Massakre i Gaza

– La oss nå se hvordan Hamas klarer å brødfø sine barn! Det uttalte en ledende talsmann i Israel da Israel for noen måneder siden ytterligere strammet inn på blokaden i Gaza.


Israel har hindret matvarer i å slippe inn, medisiner og andre forsyninger har heller ikke fått komme gjennom – til en befolkning der halvparten nå anses leve under fattigdomsgrensen, ifølge rapporter fra internasjonale hjelpeorganisasjoner. Aviser har meldt om kronisk feilernæring, eller underernæring, blant palestinske barn som én konsekvens av Israels blokade. Israel har sultet ut palestinske barn ? i tillegg til å ødelegge hele Gazas økonomi ? for å ramme Hamas.

?Hvor er verdens protester når det gjelder Israels handlinger i Gaza?? Slik lød nylig en overskrift i den britiske avisa The Independent. Avisa viste til humanitære organisasjoner som åpent kritiserte Israel, for å drive ?kollektiv avstraffelse? av Gazas befolkning fordi den hadde valgt Hamas. Men fra politisk hold var det stort sett stilt. Jimmy Carter, tidligere amerikansk president, oppfordret Europa til å bryte med USAs støtte til Israel over blokaden. Carter kalte blokaden ?et av de største menneskerettsbrudd i verden? (The Guardian 26.mai 2008). Norske myndigheter er blant dem som ? stort sett ? har forholdt seg stilt til blokaden.

Israel har stengt palestinerne inne, og nektet dem mat og andre forsyninger. Israel har dessuten stadig rettet militære angrep inn i Gaza, og drept representanter for Hamas. En stor del av den folkevalgte regjeringen i Gaza er dessuten arrestert av Israel. Gazas befolkning skal undertvinges, sultes ? og nå bombes ? til lydighet. Det er Israels mål.

Palestinernes underdanighet skal konkret komme til uttrykk slik: Palestinerne, og spesielt Hamas, må anerkjenne Israel; de skal legge ned sine våpen; og de skal måtte godta tidligere avtaler om den palestinsk-israelske konflikten. Slik blir fokuset vendt mot palestinerne, og deres representant Hamas. Presset som skulle vært mot Israel, endres. Israel slipper stort sett unna med sine aksjoner. Ja, de vinner nærmest forståelse for dem. Mens Hamas og palestinerne, får kritiske kommentarer rettet mot seg.

Men hvorfor skulle Hamas, for å ta dem, anerkjenne Israel? Hvorfor skulle Hamas bøye seg for Israels blokader og militære angrep, og stanse kampen for palestinsk frihet? Gaza er palestinsk land, fortsatt okkupert av Israel etter internasjonal rett. Det er legitimt å føre frigjøringskamp for Hamas.

Gaza bombes
Nå bombes Gaza. De mest moderne jagerfly, droner, raketter er rettet inn mot Gazas befolkning. Formelt er det Hamas som skal tas. Men rakettene rammer alle steder, de dreper barn, kvinner; sivile. Hundrevis er drept, og et tusentall såret. Det fins ikke plass til å begrave de døde, og ikke sykehussenger for de sårete. Israels angrep fortsetter, med frenetisk intensivitet, mot en av verdens fattigste befolkninger. Palestinere skal i kne, deres besluttsomme målbærer Hamas, skal i kne. Og Israel vil kanskje slippe unna med det?

Nærmest i trass, har de sendt noen selvlagte, primitive raketter på måfå inn i Israel, og sjelden har de forvoldt noen skade. Men de har vært et påskudd for de massive militærangrep, ja, for den massaker, som Israel har satt i gang for å oppnå sine mål.

Målene er å bli kvitt Hamas, undertvinge palestinerne, og selv kunne dominere i det politiske og militære spillet som foregår i regionen. Under denne dominans skal så Israel fortsatt kunne okkupere land, bygge nye settlement slik de hele tiden har gjort det, selv i ly av ?fredsprosesser?, og kunne annektere og innlemme stadig mer palestinsk land i den israelske staten. Israel er aggressivt og ekspansjonistisk, en okkupantmakt på palestinsk jord. Fokus må være på det.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop