Norge

Statssekretær med illusjoner om Israel

Norges statssekretær Raymond Johansen er rystet over forholdene i Gaza, forteller Vårt Land (23. januar) etter en samtale med ham. Samtidig er statssekretæren optimist. Han har ?tro? på en palestinsk samlingsregjering, sier han, og mener en ?politisk prosess? må i gang. Men ut fra hva han sier, har han illusjoner om den prosessen.


Han tror dette må være momenter i den:

1.)
Hamas må med. Men ikke ?det samme Hamas som før,? mener han, ?som skyter raketter mot Israel?. Altså, sier statssekretæren: Det folkevalgte Hamas skal ikke med, men et ?nytt? Hamas, som samsvarer med statssekretærens ønsker. Kan vi spørre hvor han finner det? Og inntil så er gjort, hva skal skje med ?den politiske prosessen?

En kommentar i den sammenheng: Han sier Hamas skyter raketter ?mot Israel?. Rakettene ? noen hjemmetømrete sprengladninger ? har ramlet ned i Sderot. Dette er opprinnelig et palestinsk område. Sderot, som er en ?israelsk by?, ligger på ruinene av en palestinsk landsby, Najd, som ble ødelagt i 1948 av jødiske terrorgrupper. Innbyggerne ble jaget vekk, med bare klærne de gikk i. I alle årene etter dette, har innbyggerne vært flyktninger. Jorda er rettmessig deres.

2.)
Det bør skje en ?israelsk utflytting fra israelske bosettinger på Vestbredden?. Dette er den største illusjonen. Tror statssekretæren det vil skje? Alle israelske statsledere, helt siden Israel ble opprettett, mener Vestbredden er ?israelsk land?, og som egentlig skal tilhøre ?jødene?. Og bare det siste året er det reist mer enn 8.000 nye hjem for settlere på Vestbredden med det annekterte Øst-Jerusalem, alt sammen for å ?judaisere? landet. I stedet for at Israel skal presses til å stanse den virksomheten, oppmuntres til økt samkvem med staten, ved handelsmessige og andre relasjoner, også av statssekretær Johansen.

En politisk prosess for fred? Er det virkelig mulig? Ikke med disse illusjoner.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop