Norge

Norsk medansvar for krise

Palestinerne i Gaza gjennomlever nå deres største humanitære krise siden krigen i 1967, på grunn av israelske restriksjoner. Skal Norge protestere?


Israel nekter folk mat og vann, holder tilbake helsehjelp, lar kloakker forfalle og begrenser folks bruk av strøm så tilstanden nærmer seg en katastrofe. Israels blokade av Gaza har ført til en stadig øking av kronisk underernæring blant 1,6 millioner mennesker i området, der 60 % er barn. Lang tids negative helseeffekter kan forventes ved en diett som i alarmerende grad mangler jern, vitamin A og vitamin D, i følge en fersk rapport fra det internasjonale Røde kors.

Oxfam og Amnesty International er blant de organisasjoner som har fordømt Israel for blokaden, som en form for kollektiv avstraffelse av befolkningen. Tidligere USA-president Jimmy Carter har kalt blokaden ?en forbrytelse, avskyelig og grusom?. De fleste familier i Gaza spiser nå bare et måltid mat om dagen, sier han. Å se europeere godta dette er smertefullt, sier Carter.

Men Norge godtar dette. Norske myndigheter protesterer ikke. Utenriksminister Jonas Gahr Støre er ?bekymret?, sier han, over et pågående tiltak: israelske restriksjoner på pengeoverføringer til Gaza. Han ?frykter? at dette israelske tiltaket skal ytterligere forverre en allerede svært vanskelig økonomisk og humanitær situasjon (NTB). Men utenriksministeren (og Norge) protesterer ikke.

Erkebiskop Desmond Tutu, vinner av Nobels fredspris, har fordømt denne ?taushet og medskyldighet? som lar blokaden fortsette. Jeg spør utenriksminister Støre: Hvorfor er Norge så taus?
 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop