Artikler

Fred i Palestina, med Jerusalem

10 punkter til ettertanke

Trond Ali Linstad

 1. Jerusalem (Al Quds, Den hellige byen) er politisk brennpunkt
  Krig utgår fra Jerusalem, og fred utgår fra Jerusalem. Jerusalem må behandles varsomt: Klokt, bevisst, med kunnskap. Rettferdighet må være med, skal innspill være gode og vise.
  USAs president Trump har uttalt seg om Jerusalem: Uklokt – uten fornuft og rettferdighet! Han vil vinne stemmer og støtte hjemme; han har sterke lobbygrupper rundt seg. Krig og fred utgår fra Jerusalem! Trump med sitt innspill, vil kunne fremme krig! Stor uro er alt skapt.
 2. Jerusalem og den norske regjering
  Den norske regjering må ta avstand! Stortinget må ikke følge Trump! President Trump sier USA skal flytte sin ambassade til Jerusalem, Norge må ikke bli med på det. Trump sier Jerusalem er Israels hovedstat; det er feil! Norge må avvise dette.
 3. Jerusalem er okkupert
  Israel har okkupert hele Jerusalem. Og innlemmet den i den israelske staten! Det er i strid med internasjonal rett! FN har en rekke ganger fordømt Israels okkupasjon og annektering av Jerusalem. Trump bryter med dette; med internasjonalt anerkjent lov. Norge må si fra om det.
 4. Jerusalem er internasjonal by
  Jerusalem tilhører oss alle! Jerusalem er kulturelt sentrum i historien, et møte- og brytnings sted for sivilisasjoner! Jerusalem har bånd til mange folk, Israel nedtoner dette. FN har fordømt Israel for å «judaiserer» Jerusalem; gjøre den til en slags «egen» eiendom, eksklusivt kun for dem selv. Og til utestengning av andre; muslimer, kristne, ikke-jøder.
 5. Jerusalem er palestinsk
  Jerusalem er i Palestina, som er palestinsk land, integrert i den arabiske verden. Palestinsk kultur, palestinske tilhørighet og palestinske rettigheter i Jerusalem rives ned av Israel. Jerusalems arabiske identitet vil Israel undergrave.
 6. Jerusalem er religiøst sentrum
  Jerusalem er arnested for 3 verdensreligioner: Kristendom, islam og jødedom! Men Israel vil ha enerett. Og ikke for genuin jødedom – nei, men for en slags jødisk sionisme; en politisk, eksklusiv idè som er bærende i Israel og gjør Israel til en undertrykkende, rasistisk og  diskriminerende stat.
 7. Jerusalem for krig eller fred
  Trump bringer krigen nærmere. Israels ledere gleder seg ved Trump – noen gjør det også her hjemme. Blind Israel-sympati er hinder for fornuftig innsikt! Og er farlig, når det gjelder krig og fred.
 8. Jerusalem i våre hjerter
  Jerusalem – historisk fyrtårn, kulturelt sentrum, sivilisasjoners veikryss, religioners møtested kan ikke bli kapret av èn gruppe, på bekostning av andre; stor uro vil følge.
 9. Jerusalem i historien
  År, eller tiår – ja, hundre år, er ikke mye i Jerusalems historie! Ting skal falle på plass; selv etter nye kriger, som kan følge av Trumps innspill, og fremmet av støttespillere, ute og hjemme. Jerusalem skal leve i historien. Palestina, med Jerusalem, har hatt tusen okkupanter, som har kommet og gått.
 10. Fred i Palestina, med Jerusalem
  Kan grunnlag legges for en rettferdig løsning? USAs president Trump er på gal vei, med dem som følger han. Palestina med Jerusalem er for de folk som hører hjemme der; palestinerne, selvsagt, først og fremst.
  Palestina er palestinernes land. Andre (jøder) er kommet til Palestina og har bosatt seg i det; de er blitt etablerte. Og har fått tilhørighet i landet. Men må legge eksklusivitet til side! I hvert fall om den undertrykker andre. Og innse at Palestina, med Jerusalem, var og er palestinernes land; ville respektere og leve med dem. Palestinske flyktninger må få vende hjem.

Det skal gi fred i Palestina, med Jerusalem! Og være riktig vei å gå.

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop