Norge

Staten Israel og ”forsoning”

Anne Sender, tidligere leder i Det mosaiske trossamfunn, er blitt intervjuet i Vårt Land og Klassekampen (i sistnevnte avis 31. oktober). Hun forteller at hun er sionist.


Hun forteller at hun er sionist ? det vil si hun mener det er «rett og riktig at jødene har fått sitt eget land». Altså i Palestina, og på palestinernes bekostning. Og hun mener det nå må bli «forsoning», mellom palestinerne og Israel. Hvilket skal bety at staten Israel i realiteten blir sittende med rundt 80 % palestinsk land, mens palestinerne i beste fall skal få beholde rundt 20 %. Fred og forsoning, håper hun, skal kunne utarbeides på grunnlag av dette.

Men hva med de hundretusener av palestinske flyktninger som fortsatt bor i store flyktningeleirer, med rett til å vende tilbake? De ble drevet ut ? av sionistiske styrker ? for å gi plass for den israelske staten. Og hva med den statens karakter, som en sionistisk stat, med privilegier for én befolkningsgruppe (jøder) og systematisk diskriminering av andre befolkningsgrupper (ikke-jøder)?

Nei, den eneste løsning på det palestinske spørsmålet ? eller skal vi si det israelske problemet? ? er at palestinske flyktninger får vende tilbake til sine hjem og eiendeler, noe de har rett til i følge FN; at folk med røtter i landet ? muslimer, jøder, kristne og andre ? selv avgjør hva slags stat de ønsker; og at det sekteriske og sionistiske Israel erstattes med en demokratisk stat, for alle som hører til der (slik Sør-Afrika i sin tid ble det).

Ja, dette skal ta tid! Og nye kriger vil komme før. Men det er rart med undertrykking og urett, det lar seg ikke skyve under teppet, og ligger som en gnist for uro, til rettferd er blitt gjenopprettet. Og slik, i Palestina også.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop