Solidaritet

En mur til forstand

Takk til mange debattanter, som deltar i diskusjonen rundt The Oslo Wall; Muren. Og spørsmål som hører til den. Jeg har rørt ved noen følsomme tema, om «Israel og jødene». Og spesifikt, kanskje; om «jøder».


Skal det kunne være lov? Å ta opp for eksempel jødisk tenkning ? liksom muslimsk eller kristen tenkning? Med det mangfold som hører til?

Og da for eksempel kunne spørre, om hvilken som kanskje kan være ledende variant av jødisk tenkning i dag? Hvordan spiller sionisme inn? Sionismen ? den politiske sionismen ? ble som kjent grunnlagt av Theodor Herzl. Herzl er i den israelske Uavhengighetserklæringen omtalt som den israelske statens «åndelige far»! Så er vel Israel en sionistisk stat, må man slutte? Staten kaller seg jødisk.

Jødisk sionisme blir statens ansikt! Men jødedom har mange varianter, fredeligere og mer humane enn den! Noe mine anti-sionistiske jødiske venner, og samarbeidspartnere, alltid er flinke til å påpeke. Det er viktig å ha med seg det!

Men vi må forstå jødisk sionisme! ((I andre sammenhenger også «islamisme», for den saks skyld). Om vi ønsker å nå fram med indignasjon, protester og kritikk, i vårt tilfelle mot den israelske staten! Ta dette som eksempel:

Karavanen fortsetter
Jeg traff en gang en jødisk (sionistisk) settler på den okkuperte Vestbredden. Jeg spurte hva protester fra mange hold, til Israels aggressive politikk, egentlig betød for ham. Han svarte og sa, med et smil: «Hundene bjeffer og bjeffer! Men karavanen fortsetter!»

Jeg lar dette være et svar til Harald Olsen, en av temaets debattanter. (Vårt Land 9. juli.) Han peker på det vi egentlig vet, – om hvor legitimt det er å «kritisere», «påpeke», «analysere» og «avdekke» negative sider ved den israelske statens politikk! Men blir vi klokere av det? Og, har vi ikke holdt på med det, nå i mer enn 50 år? Mens «karavanen» fortsetter! Nei, bedre enn dette, er å «forstå»! Vi inn i jødisk-sionistisk tenkning!

Ta et eksempel på det. To øverste rabbinere i Israel, Goren og Yosef, diskuterte om det er tillatt for jøder å gi fra seg noe av Eretz Israel (Israels jord) ? for eksempel, kan vi tilføye, for en palestinsk stat. De erklærte et det er forbudt! Hva er det vi da bærer på, av illusjoner, om en tostatsløsning? Det skal stri mot jødisk-sionistisk tenkning!

Miko Peled, vår gjest og venn, anti-sionistisk jøde fra Jerusalem, pekte i et foredrag på det samme: At Eretz Israel ? Israels jord ? er ansett av sionister som fysisk eiendom tilhørende alle jøder! Og ingen israelsk regjering vil kunne gi noe fra seg, siden de har det kun i forvaring. Videre: hvordan å kritisere settlementene, om vi ikke forstår tenkningen bak dem? De nevnte overrabbinerne minnet om jødenes plikt til å «kolonisere hele Eretz Israel». (Jerusalem Post International 26. august 1989.) Slik er sionistisk tenkning.

Apartheid
Mitt svar til Marian Eigeles, en annen deltaker i debatten: Hun har stilt spørsmål om Herzl og palestinerne. (Vårt Land 9. juli). Jeg har pekt på at Herzl, parallelt med den jødiske innvandringen, ville flytte palestinere ut av Palestina. Blant annet ved å nekte dem arbeid. Hun spør om kilden for det. Herzl skrev det i sine dagbøker. (Theodor Herzel: Tagebuches, bind 2 s. 24.)

Dette kan også noteres: Herzl ville først bruke de «innfødte» (palestinerne) til å rydde områder for blant annet «slanger», som innvandrende jøder ikke kjente til. (Tagebuches bind 2, s. 108-109.) Apartheid-tenkning var tidlig på plass.

Jødisk identitet
Herzl ledet den første sionist-kongress, i Basel 1897. Kongressen definerte som en oppgave å organisere og bringe sammen alle jøder, og styrke «jødisk kollektiv selvforståelse» og jødisk nasjonal bevissthet. En har langt på vei, lykkes med det.

Problemet er bare dette, at den kollektive selvforståelse i stor grad, synes å være knyttet til sionismen! Staten Israel gir jøder identitet! Anti-sionistiske jøders stemmer er svake (men det er viktig å løfte dem frem!).

Jøder identifiserer seg med Israel! Mange føler sterke bånd til staten; historiske erfaringer ligger åpenbart bak. Men farlig kan det bli, om noen ut fra dette, følger opp en «britisk» tradisjonen, med: «Right or wrong, my country!» Falsk lojalitetsoppfatning overser urett.

Ingen konspirasjon
Det ligger ingen «konspirasjoner» bak! Og Sions Vises Protokoller er et falsum! Men hva med psykologiske prosesser? Om å overse andres lidelser, i erkjennelsen av sine historiske, egne?

Til John Færseth, i debatten: Han etterlyser Mearsheimer og Walt som referanser, i en diskusjon om «jødemakt». (Vårt Land 10. juli.). Her følger en referanse. I hvert fall til hvordan de er blitt oppfattet. Om «at amerikanske soldater er blitt drept i Midtøsten for å beskytte Israel». Og «at politikken med å invadere Irak, er blitt kokt sammen av jøder». (Andrew Stephen i New Statesman, 17. september 2007.)

Da er man i «uklart farvann». (Vårt Land, lederartikkel 10. juli.) Så er det best å la slikt ligge?

Boikott
Erik Hillestad argumenterer for å boikotte Israel, som en tidligere boikottet apartheid Sør-Afrika. Mitt spørsmål: Hva med en ideologisk boikott? Å holde avstand til diskusjoner om at det er ufint av Israel å bombe Gaza, bygge bosettinger og fordrive palestinere; er det ikke diskusjoner på tomgang, fører de noe steds hen? (Eller: «Karavanen fortsetter»!)

Gå heller til problemets kjerne; den jødisk-sionistiske tenkning! Med andre som er mot den! Blant dem også anti-sionistiske jøder; de beste på problematikken.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop